9 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre vopsea

9 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre vopsea

Vrei sa-ti renovezi casa? Dupa cum bine stii, vopsirea peretilor este cea mai la indemana si mai putin costisitoare metoda de a schimba aspectul locuintei tale atat in interior cat si in exterior. Iata 9 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre vopsea, inainte de a porni in aceasta minunata aventura!

 

  1. Fie ca te decizi sa vopsesti in interior sau la exterior, e bine sa incerci culorile inainte. Cumpara un esantion de culoare si aplica vopseaua pe o bucata de carton. Apoi, asaza-l langa peretele pe care intentionezi sa il vopsesti in diverse perioade ale zilei. Astfel, iti vei face o idee despre cum va arata in functie de luminozitate si daca va da bine in mediul inconjurator.
  1. Asezarea unei case influenteaza foarte tare alegerea culorilor pentru vopsea. Zonele umbroase fac culorile sa para mai intunecate, iar culorile vii s-ar putea sa fie prea stralucitoare pentru zonele intens luminate. Pentru a echilibra aspectul unei case cu doua etaje situata intre cladiri cu un singur nivel, de exemplu, vopseste etajul pe exterior cu o nuanta mai inchisa.
  1. Vrei sa vopsesti pe vreme rece? Atunci ar trebui sa folosesti o vopsea de exterior care are o toleranta la temperaturi scazute de aproximativ +1-2 grade Celsius, intr-un interval de aplicare de 24-48 ore. Majoritatea vopselurilor de exterior, insa, se pot aplica numai la temperaturi de minim +10 grade Celsius.
  1. Alegerea pensulei potrivite conteaza foarte mult in ceea ce priveste calitatea lucrarii. Pentru vopselurile pe baza de ulei sunt recomandate pensulele cu peri naturali, care lasa foarte putine urme, dar exista riscul ca perii acesteia sa se rupa daca o folosesti pe suprafete mai dure. Pentru vopsea acrilica sau cu cauciuc, cele mai indicate sunt pensulele cu peri sintetici.
  1. Pentru o aplicare optima a vopselei, foloseste un trafalet de dimensiuni corespunzatoare. In general, cu cat suprafata pe care o vopsesti este mai dura, cu atat trafaletul trebuie sa aiba fire de lungime cat mai mare.
  1. Daca o depozitezi corespunzator, vopseaua poate rezista intre trei si cinci ani. Depoziteaza vopseaua la temperaturi intre +15 si +26 grade Celsius, iar daca ambalajul este din metal, evita sa-l asezi pe o podea de beton pentru a preveni aparitia ruginii. Aplica pe fiecare cutie de vopsea o eticheta pe care ai notat in prealabil data achizitiei, culoarea si cantitatea ramasa in ea.
  1. In cazul in care angajezi profesionisti, intreaba ce marca de vopsea folosesc. Daca ai in minte o marca anume, asigura-te ca sunt dispusi sa o utilizeze. Calitatea si culorile variaza de la o marca de vopsea la alta si cea mai mica diferenta de culoare poate fi dramatica atunci cand o aplici in/pe intreaga casa.
  1. Majoritatea esecurilor in ceea ce priveste renovarea unei case apare din cauza pregatirii superficiale a suprafetelor ce urmeaza a fi vopsite. Analizeaza foarte bine starea in care se afla zidurile, apoi spala, razuieste, sableaza, astupa gaurile si indeparteaza petele atat cat este necesar inainte de a aplica vopseaua, pentru a obtine un finisaj optim.
  1. Ia in considerare trei termeni atunci cand alcatuiesti schema de culori pentru exterior: o culoare generala pentru corpul casei, una pentru decoratiuni (daca este cazul) sau soclu si o a treia pentru a scoate in evidenta usile si ferestrele.

 

One thought on “9 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre vopsea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.