Cum alegi corect culoarea pentru fatada casei tale? - Adrenco Blog

Cum alegi corect culoarea pentru fatada casei tale?

DURAZIV a lansat recent doua noi colectii de culori, o selectie de 48 de culori la pret de alb cu Y mai mare de 35%, pentru gama de tencuieli decorative Standard cu Silicon si Cartela JUBILEU pentru gama de tencuieli decorative Clima Protect cu Kauciuc. Cartela JUBILEU contine 60 de culori pe baza de pigmenti 100% anorganici, care au o rezistenta foarte ridicata la lumina si UV de pana la 30 de ani!

colectia-jubileu-duraziv

Colectia de culori DURAZIV JUBILEU

colectia-jubileu-duraziv-culori

Colectia de culori DURAZIV JUBILEU

Ce este Factorul Y?

Factorul Y, sau indicele de reflexie a luminii solare, masoara cat de multa lumina este reflectata de o suprafata si, implicit, cat de putina caldura este absorbita de perete. Acest aspect este si mai important in cazul fatadelor termoreabilitate, deoarece caldura absorbita afecteaza atat structura peliculei de tencuiala sau vopsea lababila, cat si polistirenul. Scara valorilor lui Y este intre 0% si 100%, practic intre negru si alb, iar 50% inseamna o vopsea cu un indice de reflexie mediu, standardul pentru interioarele rezidentiale.

Factorul Y  - Duraziv

Desi culorile inchise se mai numesc si culori reci, aceste absorb in general mult mai multa caldura decat cele deschise (calde). Exista, insa, si exceptii si tocmai de aceea este bine sa verifici codul Y, trecut langa fiecare cod de culoare din cartela DURAZIV ColorPRO.

Vopseaua lavabila de exterior si tencuiala decorativa cu Y mai mare de 35% sunt solutia recomandata de specialistii DURAZIV, mai ales pentru fatadele cu termosistem expuse direct razelor solare si care, in conditii de canicula, acumuleaza caldura ajungind si 70 grade Celsius la nivelul polistirenului! Apare atfel riscul formarii unor fisuri ale stratului de finisaj si chiar deformari ale sistemului termoizolant.

Culorile care reflecta lumina cel mai bine sunt nuantele si tonurile neutre, rezistente la actiunea razelor UV, prelungind astfel durata de viata a peliculei de tencuiala decorativa si, implicit, reducind costurile de mentenanta. Din aceste considerente, la care se adauga cele estetice, arhitectii propun culori pastelate pentru fatadele cladirilor, inclusiv in noile regulamente adoptate de primarii privind identitatea cromatica a fatadelor.

De retinut! Un indice de reflexie cu o valoare peste medie inseamna, pe termen lung, si economisire. Pe timp de vara, peretii in culori neutre, deschise nu se vor supra-incalzi, nefiind astfel nevoie de un consum de energie suplimentar (aer conditionat).

Acum ca ai primit cateva sfaturi de la specialistii DURAZIV in ceea ce priveste alegerea corecta a culorii pentru fatada casei tale, te lasam sa te delectezi cu cateva idei de combinatii de nuante din care sa te inspiri pentru amenajarea exterioara a caminului tau!

De asemenea, nu uita sa folosesti Calculatorul de Costuri pentru a-ti face o idee despre bugetul de care ai nevoie pentru un asemenea proiect! 😉

Citeste si…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.