Despre polistirenul expandat: ce este si la ce foloseste?

Despre polistirenul expandat: ce este si la ce foloseste?

Polistirenul este un material prezent in viata noastra de zi cu zi, incepand de la ambalajele protectoare pentru diverse obiecte pana la izolatiile cladirilor.

Exista doua tipuri cunoscute de polistiren: polistiren extrudat si polistiren expandant. Majoritatea ambalajelor de produse alimentare – precum tavitele de carne, cartoanele de oua, cutiile de tip scoica pentru hamburgeri – sunt fabricate din polistiren extrudat. Pe de alta parte, avem de-a face cu polistirenul expandat – o spuma turnata sub forma de celule albe – folosit, in general, ca ambalaj protector pentru produse electronice si electrocasnice.In acelasi timp, ambele tipuri de polistiren – expandat si extrudat – sunt utilizate, in egala masura, la izolarea termica a cladirilor cu destinatie industriala si rezidentiala.

Si, totusi, ce este polistirenul expandat?

Polistirenul expandat (EPS – Expanded PolyStyrene) este un termoplastic, o spuma rigida foarte usoara, sub forma de celule inchise. Datorita proprietatilor sale – conductivitate termica redusa, compresiune mare, rezistenta si o capacitate mare de absortie a socurilor, EPS-ul este un material ideal pentru utilizarea sa in constructii.

Polistirenul expandat este, de fapt, 98% aer. Numai 2% din compozitia sa este polistiren propriu-zis. Practic, aerul din el este cel care asigura izolatia, iar rolul polistirenului este acela de a mentine o stabilitate mare a aerului, astfel incat sa se produca cat mai putini curenti.

Cum se fabrica polistirenul expandat?

Polistirenul expandat se fabrica in camere cu vacuum. Celulele dense de polistiren sunt introduse in aceste camere cu vacuum pentru a fi expandate si tratate cu abur. Procesul seamana putin cu prepararea de popcorn, diferenta fiind ca la fabricarea polistirenului se utilizeaza vacuum si abur. Rezultatul este un bloc de EPS care are aceleasi dimensiuni cu camera in care a fost produs.

Este polistirenul expandat biodegradabil?

Nu, dar nu dauneaza mediului inconjurator si este un material de umplere stabil similar cu piatra, pamantul sau betonul. Polistirenul expandat este inert din punct de vedere chimic, nu se dezintegreaza, nu se descompune si nu emite gaze daunatoare mediului inconjurator. Nu contine coloranti sau formaldehida si nu contamineaza apa. Este un material atat de sigur incat se pot fabrica pahare pentru cafea din el. Nu este o sursa de hrana pentru animale sau insecte si nu mucegaieste.

Polistirenul expandat emite noxe atunci cand este incinerat?

Nu. Polistirenul expandat are drept ingrediente carbon si hidrogen. In cazul unei arderi complete, emite vapori de apa, dioxid de carbon si cenusa exact ca hartia. Emana, intr-adevar, un fum gros atunci cand este ars, insa polistirenul utilizat in constructii contine, de regula, substante ignifuge in el. Acestea sunt practic singurele ingrediente daunatoare din compozitia EPS-ului, insa sunt obligatorii atunci cand polistirenul este utilizat ca material pentru izolarea cladirilor.

Polistirenul expandat este impermeabil?

Polistirenul expandat este mai putin impermeabil decat cel extrudat, dar numai datorita faptului ca polistirenul extrudat are o pelicula fina de polietilena aplicata pe fiecare parte a foii. Atunci cand vorbim de constructia zidurilor, insa, este foarte important ca acestia sa poata „respira”. Astfel, nivelul mai redus de impermeabilitate al polistirenului expandat este mai degraba o calitate, deoarece permite eliminarea vaporilor de apa si, implicit, o uscarea optima a zidurilor interioare.

Cum se depoziteaza polistirenul expandat?

Incercati sa-l tineti departe de razele soarelui! Polistirenul  expandat este atacat de ultraviolete si, dupa cateva luni de expunere la soare, un strat de praf galben se va depune pe suprafata sa. Evident, praful se poate curata, dar este bine totusi sa preveniti aparitia acestuia de la bun inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.