Daca te numeri printre admiratorii Evului Mediu, afla ca in Franta de aproape 20 de ani se construieste un CASTEL folosind tehnicile acelor vremuri. Guedelon – Burgundia, Franta este un proiect unic la nivel mondial, in cadrul caruia diversi voluntari si cercetatori construiesc un castel autentic din secolul al XIII-lea, utilizand exclusiv tehnici si materiale medievale.
Proiectul Castelul Guedelon a fost initiat de Michel Guyot si Maryline Martin in anul 1997 si isi urmeaza cursul inca de atunci. In zilele noastre, peste 50 de persoane lucreaza constant la Guedelon, iar finantarea proiectului – pornita, de altfel, de la o investitie initiala – este intretinuta de cei peste 300.000 de turisti care vin in vizita in fiecare an. Sute de alte persoane vin anual la Guedelon ca sa ajute la constructia acestuia.
Contextul istoric si architectural al Proiectului Castelul Guedelon
Inceputul constructiei a fost plasat din punct de vedere istoric in anul 1228, in contextul in care Luis al IX-lea fusese incoronat cu trei ani mai devreme, in 1226; fiind prea tanar sa conduca o tara, mama sa, Blanche de Castilia, a fost regenta pana in anul 1235.
In plan local, Puisaye se afla sub controlul lui Jean de Toucy. In ajunul celei de-a 6-a Cruciade, Puisaye se bucura de o perioada relativa de pace si stabilitate.
Castelul Guedelon este plasat astfel intr-un context social imaginar, in care constructorul sau, un personaj fictiv pe numele sau Gilbert – un lord local de rang mijlociu, este vasalul lui Jean de Toucy, acesta la randul sau fiind vasalul regelui Frantei. Stapanul lui Gilbert tocmai i-a oferit acestuia “autorizatia” de a construi castelul. Statutul sau modest in ierarhia feudala si mijloacele financiare limitate, il determina sa ridice un mic castel, un conac fortificat, ce nu se poate compara insa ca dimensiuni cu castelele regale precum Luvrul din Paris.
Viitorul Castel Guedelon este o constructie cu totul noua. Nu exista vestigii ale unui fost castel nici in incinta si nici in jurul noului sit. Designul castelului se bazeaza pe canoanele arhitecturale stabilite de Filip Augustus (sau Filip al II-lea al Frantei) in secolele XII – XIII. Lui Filip Augustus, rege al Frantei in perioada 1180 – 1223, i-a fost atribuita standardizarea arhitecturii militare a castelelor din regatul francez. Dupa un astfel de plan standardizat au fost realizate si palatul Luvru din Paris, castelul Yevre-le-Chatel din Loitre sau castelele Ratilly si Druyes-les-Belles-Fontaines din Yonne.
Aventura medievala Guedelon in secolul XXI
In inima Frantei, in nordul Burgundiei, o echipa de 50 de mesteri-constructori s-au imbarcat intr-o extraordinara aventura: aceea de a construi un castel folosind tehnici si materiale medievale.
Totul se intampla respectand cu precizie modul de lucru specifice perioadei in care este plasata constructia. Toate ornamentele din piatra sunt cioplite manual, fierul este batut de fierari exact ca in vremurile de mult apuse, materialele sunt transportate cu calul si caruta acolo unde este necesar si ridicate pe scripeti pentru a ajunge la zonele mai inalte ale constructiei. Ce-i drept, anumite tehnici de lucru au trebuit reinventate sau improvizate, cum ar fi combinatia exacta a ingredintelor pentru realizarea mortarului.
Iar pentru cei care isi doresc sa experimenteze ceva mai mult decat o simpla vizita a castelului, li se ofera ocazia de a lucra cateva zile in cadrul acestui minunat proiect. Aproximativ 650 de persoane presteaza anual activitati de voluntariat la Guedelon.
Michel Guyot si Maryline Martine au inceput Proiectul Guedelon in anul 1997 si se asteapta ca acesta sa fie finalizat in jurul anului 2023. Iata mai jos proiectul constructiei finale:
Mai multe imagini si informatii despre Proiectul Castelul Guedelon poti afla de pe website-ul oficial al acestuia Guedelon.fr sau pe pagina de Facebook Guedelon.