Semineul... o necesitate sau doar o placere? - Adrenco Blog

Semineul… o necesitate sau doar o placere?

Semineul – asa cum este el definit de Wikipediaeste o constructie compacta si solida, realizata din piatra, caramida sau fonta, care prin arderea de combustibil (lemn, gaz sau brichete din rumegus) degaja caldura.

Stramosul semineului are radacina adanc infipta in vechime. La inceput a fost o simpla constructie din bolovani de piatra asezata in mijlocul camerei iar fumul era evacuat printr-o simpla gaura facuta in tavan. Mult mai tarziu, datorita necesitatilor, omul a invatat sa stapaneasca sau sa starneasca focul astfel perfectionand semineul.

In anul 1678, Printul Ruppert a inventat sistemul care ventileaza semineul, iar dupa 1700 alte inovatii, cum ar fi camera de convectie si sistemul de pompare a aerului proaspat si cel de dirijare a aerului cald realizate de Ben Franklin au dus la marirea eficientei calorice si a consumului de combustibil al semineului.

Astazi avem o gama larga de modele si metode constructive, dar care au la baza acelasi principiu si anume: aerul rece care intra sub camera de ardere si este incalzit de catre foc apoi este evacuat in camera astfel ajutand la confortul omului.

Acum, intrebarea care se pune este: in zilele noastre, semineul este… o necesitate sau doar o placere? Probabil ca odata cu aparitia atator sisteme performante de incalzire destinate caselor moderne, semineul a devenit mai mult o placere sau o nevoie de a avea un element in casa care sa-ti induca o stare de relaxare atunci cand vremea de afara nu reuseste sa ti-o creeze, un loc in jurul caruia sa se stranga toti membrii familiei si sa depanati impreuna amintiri sau sa inventati povesti…

O alta intrebare ar fi: care este cel mai potrivit loc din casa unde poti construi un semineu? Dupa indelungi cautari de astfel de idei, am ajuns la o singura concluzie: semineul pare a fi potrivit aproape in orice spatiu din perimetrul casei tale, in functie de ceea ce consideri tu ca inseamna pentru tine un asemenea „accesoriu”. Mai jos ai sa regasesti cateva spatii cu functionalitati diferite, in care semineul se integreaza perfect!   

1. Semineul din living… o alegere evidenta, pe care oricare dintre noi ar face-o. Arunci si cateva textile crosetate in jur si obtii decorul perfect!

Semineul... o necesitate sau doar o placere? - Adrenco.ro

Sursa foto: Thewhitecompany.com

2. Semineul din dormitor… cateva grinzi de lemn combinate cu cateva straturi de vopsea lavabila de interior alba si atmosfera-i gata! 

Semineul... o necesitate sau doar o placere?

Sursa foto: Imperfectlypolished.com

3. Semineul din baie… o idee inedita de refugiu relaxant sau pentru seri romantice in doi!

Semineul... o necesitate sau doar o placere? - Adrenco Blog

Sursa foto: Onekindesign.com

4. Semineul din gradina… sau cum sa definesti un minunat spatiu de socializare atunci cand vrei sa-ti petrec timpul in aer liber alaturi de cei dragi in serile racoroase!

Semineul... o necesitate sau doar o placere? - Adrenco Blog

Sursa foto: Midwestliving.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.