Tencuiala decorativa. Pentru ca aspectul conteaza!

Tencuiala decorativa. Pentru ca aspectul conteaza!

Da, aspectul casei tale conteaza! O casa frumos finisata nu confera doar rezistenta in timp cladirii, dar iti ofera si tie, proprietarul ei, o stare de bine si satisfactia lucrului facut pana la capat. Aici intervine tencuiala decorativa, care reprezinta practic ultimul strat aplicat pe exteriorul casei, avand atat rol de protectie impotriva factorilor corozivi din mediul inconjurator dar si estetic, in acelasi timp!

Ce este, de fapt, tencuiala decorativa?

In general, tencuiala decorativa  este un amestec de rasini, ingrediente minerale,  pigmenti, adaosuri si apa, utilizata cu scopul de a proteja fatada cladirii si de a-i da un aspect estetic placut. Tencuiala decorativa lasa zidurile sa respira si asigura circulatia constanta a vaporilor de apa, prevenind astfel aparitia igrasiei.

Tipuri de tencuiala decorativa

Tencuiala decorativa acrilica este un produs pe baza de rasini acrilice, cu adaos de cuart, aditivi si granule de marmura de diverse marimi, pentru finisarea superioara a tencuielilor exterioare si obtinerea de efecte decorative deosebite, cu aspect striat. Are o aderenta foarte buna la suport si rezistenta mare la intemperii. Aceasta tencuiala este rezistenta la apa, permeabila la vaporii de apa si adera foarte bine la stratul suport.  Aceasta este o tencuiala decorativa comuna, recomandata pentru aplicarea peste termosistem.

Tencuiala decorativa siliconica este un material pe baza de rasini acrilice si siliconice, aditivi specifici si fileri, cu adaos de cuart si granule de marmura de diverse marimi. Are o aderenta foarte buna, rezistenta mare si nu permite lipirea murdariilor. In plus, este rezistenta la fungi si mucegaiuri. Tencuiala decorativa siliconica se remarca prin rezistenta mare la apa,  flexibilitate, permeabilitatea la vaporii de apa, capacitatea redusa de murdarire. Recomandata indeosebi pentru protectia monumentelor, restaurarea caselor vechi si pentru termosistemul caselor noi.

Tencuiala decorativa silicatica are in compozitie proportii mari de silicat de potasiu (sticla solubila de potasiu), la care se adauga ingrediente minerale, pigmenti acrilici, microfibre, adaosuri, apa etc.  Este rezistenta la apa, nu arde, nu se murdareste, este foarte permeabila la vaporii de apa.

Tencuiala decorativa minerala este un amestec de ciment alb, var, pigmenti, adaosuri minerale si rasini sintetice. Este recomandata pentru lucrari de finisare ale tencuielilor minerale pe baza de ciment si ciment-var, precum si pe alte suporturi minerale, pentru obtinerea de suprafete driscuite.

Tencuiala decorativa ceramica este un produs pe baza de microsfere ceramice ce au si rol termoizolant, pe langa cel estetic. Microsferele ceramice confera tencuielii duritate, flexibilitate si rezistenta. Un astfel de material se aplica pe toate suprafetele de baza minerale: tencuieli uzuale de var-ciment, gleturi de var si ipsos, placi de gips-carton, beton etc. si are o aderenta deosebita la suport, oferind rezistenta la intemperii, lovire, zgariere, modificari de temperatura, factori chimici, poluare.

Tencuiala decorativa mozaic – cunoscuta si sub denumirea de „mozaicata”, contine granule minerale colorate si rasini sintetice. Este un material deosebit de rezistent la actiuni mecanice si la intemperii, fiind destinat zonelor celor mai expuse precum soclurile si gardurile. Are o aderenta foarte buna, rezistenta mare la ultraviolete si la contactul frecvent cu apa. Tencuiala decorativa mozaicata este destinata finisarii decorative superioare a tencuielilor, are un aspect mozaicat, cu diverse amestecuri de culori. Are o aderenta foarte buna, rezistenta mare la ultraviolete, intemperii si la contactul frecvent cu apa.

Tencuiala decorativa: efecte si culori

In functie de granulatia tencuielii decorative, se pot obtine mai multe efecte de finisare:

  • Tencuiala fina, obtinuta la granulatii mici (0,5 – 1,5 mm), doar model periat.
  • Tencuiala periata (bob de orez),  granulatii 1,5 – 2 mm, aspect uniform.
  • Tencuiala zgariata/striata (coaja de copac), granulatii de 2 si 3 mm.

Toate tencuielile decorative au paletare de culori, precum si granulatii diferite, care influenteaza consumul. Grosimea tencuielii decorative este data de marimea granulatiei. Tencuiala decorativa este disponibila in toata paleta de culori, pentru toate preferintele. Atunci cand alegi tencuiala decorativa, trebuie sa tii cont de anumite aspecte. Culorile deschise amplifica dimensiunile unei cladiri, sunt luminoase, insa putin rezistente la murdarie. In schimb, culorile inchise atrag razele ultraviolete si se pot astfel deteriora mai usor.

Aplicarea tencuielii decorative: sfaturi si recomandari

Aplicarea incorecta a tencuielilor decorative poate compromite lucrarea, chiar si atunci cand produsele sunt de cea mai buna calitate! De aceea este bine sa tii cont de urmatoarele aspecte atunci cand ajungi la acest stadiu al lucrarii tale:

  • In primul rand, trebuie folosita o amorsa speciala pentru tencuieli si vopsele decorative structurate si nu una oarecare ce nu are efect de ancorare a tencuielii decorative. Amorsa trebuie sa aiba aceeasi nuanta ca si tencuiala decorativa si se lasa la uscat cel putin 24 de ore inainte de aplicarea tencuielii.
  • Structurarea tencuielilor decorative se obtine prin driscuire verticala sau circulara. Driscuirea verticala se face prin miscari paralele; daca vei driscui in zigzag, vei obtine striatii verticale si paralele, ceea ce nu este tocmai indicat.
  • Tencuiala decorativa structurata nu se aplica inconditi atmosferice improprii: daca afara este o zi foarte insorita, daca vantul bate prea puternic sau daca nivelul de umiditate este prea ridicat.
  • La aplicarea pe suprafete mari, pentru evitarea aparitiei nazilor, se lucreaza in echipa formata din grupe de cate 2 oameni asezati pe nivele, fiecare intrand in lucru la interval de cca. 10 minute, deoarece materialul trebuie aplicat „proaspat in proaspat” pentru a evita aparitia neuniformitatilor.

De retinut! O tencuiala decorativa aplicata corect va rezista multi ani la ciclurile inghet-dezghet si va putea fi spalata si reimprospatata cu vopsea lavabila.

2 thoughts on “Tencuiala decorativa. Pentru ca aspectul conteaza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.